Przepisy kulinarne

 

W pracowni gospodarstwa domowego, którą prowadzi p. Dorota Kozioł w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Haczowie sporządzane są różne przepisy kulinarne. Bardzo chcemy podzielić się z czytelnikami strony parafialnej naszymi codziennymi efektami pracy.


RACUSZKI DROŻDŻOWO-CYNAMONOWE 

1

Składniki:

0,5 l mleka, 10 dkg drożdży, 6 łyżek cukru, 60 dkg mąki, ½ łyżeczki cynamonu, 2 szt. jabłka, 1 całe jajko, 1 żółtko, cukier puder do posypania, olej do smażenia

Wykonanie:

Drożdże, jajko, żółtko i cukier mieszać do rozpuszczenia, do tej zawiesiny wlać ciepłe mleko i trzepaczką ubijając połączyć z mąką, cynamonem i jabłkami pokrojonymi w kostkę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć na oleju, nakładając ciasto łyżką na wolnym ogniu, posypać cukrem pudrem.


 SAŁATKA Z DYNI NA CIEPŁO

2

Składniki:

50 dkg dyni, 1 marchewka, 10 dkg fasolki zielonej mrożonej, 20 dkg pieczarek, 1 szt. cebuli, 1 sos grzybowy w torebce, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, maga do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa oczyszczone pokroić w kostkę i dusić w wywarze z rosołków do miękkości, doprawić sosem grzybowym wymieszanym w  ½  szkl. wody, pogotować 5 min. Doprawić do smaku. Podawać do białego mięsa.


 SOS CHRZANOWY WIELKANOCNY

3

Składniki:

35 dkg chrzanu tartego ze słoika, 1 litr śmietany 18%, 4 jaja całe, 3 łyżki octu, 3 łyżki oleju, sól do smaku

Wykonanie: 

Wszystkie składniki dać do garczka i ubijając trzepaczką zagotować na wolnym ogniu, odstawić ubijając do wystygnięcia. Zimny sos przełożyć do słoików i dać do lodówki, można przechowywać do 1 miesiąca. Podawać do wędliny i jaj.


KOTLETY Z WAFLA

4

Składniki:

1 listek wafla, 70 dkg ziemniaków, 20 dkg pieczarek, 1 szt. cebuli, olej do smażenia, bułka tarta do panierowania, 1 jajo, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarku o grubym oczku - usmażyć razem z cebulą doprawione solą i pieprzem. Do utłuczonych, gorących ziemniaków dać usmażone pieczarki, doprawić przyprawą. Taką gorącą masę rozłożyć na listek wafla 1 cm i delikatnie zwijać w roladkę , delikatnie kroić nożem piłką na grubość 2 cm, panierować w jajku, bułce i smażyć z obu stron. Podawać ze surówką z kiszonej kapusty.


BARANEK WIELKANOCY

5

Składniki:

3 jaja, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek oleju, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukry - ubijać, następnie dać żółtka delikatnie mieszając i resztę składników, wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki baranka wcześniej dobrze natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w 180°C ok. 45 min. Posypać cukrem pudrem, udekorować.


CANNELLONI Z PIECZARKAMI

6

Składniki:

25 dkg makaronu cannelloni muszle, 70 dkg pieczarek, 2 szt. cebuli, 25 dkg sera salami, 1 torebka ”pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym", 300 ml śmietany 12%, sól

Wykonanie:

Makaron cannelloni ugotować (ok. 10 min.), cebule pokroić w kostkę i usmażyć z pieczarkami startymi na tarku o grubym oczku, doprawić solą, pieprzem. Śmietanę i 200 ml wody połączyć z sosem z torebki, zagotować, wlać do naczynia ceramicznego. Muszle napełniać pieczarką i nakładać na sos, posypać startym serem i zapiec w 180ºC ok. 30 min. Podawać z surówką z pora.


SMACZNEGO!


 ZIEMNIAKI NADZIEWANE PIECZARKĄ

7

Składniki:

5 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 25 dkg pieczarki, 3 łyżki masła, 5 łyżek oleju, przyprawa do ziemniaków i frytek, sól, pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek małą łyżeczką, tak aby nie uszkodzić ścianek ziemniaka. Wydrążony środek ugotować w słonej wodzie, ugnieść. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku, usmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić do smaku i połączyć z ugotwanymi ziemniakami. Farszem pieczarkowym napełnić środek wydrążonych ziemniaków, ułżyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami, dać olej, masło, przykryć i zapiekać do miękkości. Podawać do mięsa i ryb.

Smacznego!

Dorota Kozioł


RYBA Z ŻURAWINĄ

8

 

Składniki:

2 płaty ryby pangi lub mintaj, 10 dkg żurawiny suszonej, 10 dkg płatków migdałowych, 2 jaja, 5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, 1 cytryna, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy.

Wykonanie:

 Płaty ryby przekroić wzdłuż na pół, lekko odcisnąć po odmrożeniu, skropić sokiem z cytryny posypać przyprawą, pieprzem, na to migdały i żurawina. Tak przygotowaną rybę zwijać w rulonik, który panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć nawolnym ogniu w głębokim oleju. Podawać z wiosenną zieloną sałatą.

Smacznego!

Dorota Kozioł


  RYŻ W JABŁKACH

9

 

Składniki:

5szt. małych jabłek, 1 szkl. ryżu, ½ l mleka, ½ szkl. wody, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, 10 dkg rodzynek, 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza, 1 łyżka masła, cynamon.

Wykonanie:

 Ugotować ryż z powyższych proporcji na mleku, wodzie z dodatkiem cukru, masła. Jabłka umyć wydrążyć środek i pokroić w kostkę(oprócz gniazd nasiennych), dać do ryżu oraz rodzynki i skórkę pomarańcza, pomieszać ryż, doprawić do smaku cukrem. Wydrążone jabłka napełnić farszem ryżowym, posypać cynamonem i zapiec 20 min. w 150°C. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.

 

Smacznego!

Dorota Kozioł


  KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

10

Składniki:

25 dkg kaszy gryczanej, 25dkg zmielonej łopatki, 5 ząbków czosnku, 2 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Wykonanie:

 Wypłukaną kasze gryczaną ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Mięso doprawić solą, pieprzem, dać wyciśnięty czosnek, jaja i wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować małe kotlety i panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Podawać ze surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem marynowanej dyni.

Smacznego!

Dorota Kozioł


 SERNIK BEZ SERA

11

 

Składniki:

  1. Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 5 żółtek.
  2. Masa: 1l śmietany 18%, 2 budynie śmietankowe, 1 szkl. cukru zwykłego, 5 białek, 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańcza.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zarobić i podzielić na 2 części, schłodzić ok. 1 godz. Jedną część ciasta rozwałkować, dać do nasmarowanej blaszki i podpiec 15 min. Białka ubić na pianę, dać cukier, ubijać. Połączyć z pozostałymi składnikami na masę: śmietana, budyń, skórka pomarańcza. Wyłożyć na podpieczony placek, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na tarku o grubym oczku. Piec 170ºC przez 50 min.

Smacznego!

Dorota Kozioł

 


GOŁĄBKI HACZOWSKIE

Składniki:

− 1⁄2 kg mięsa

− 20 dkg ryżu

− 20 dkg kaszy jęczmiennej grubej

− 20 dkg kaszy gryczanej

− 2 cebule

− 1 jajko

− sól, pieprz , maga, „wegeta”

− kostka rosołowa „Knorr”

− smalec – 2 - 3 łyżki

− liście kapusty sparzone - ok. 20 szt.

Wykonanie:

Mięso mielone najlepsze jest, gdy pozostanie od wyrobu kiełbasy swojskiej (gdy ktoś nie ma, to wieprzowe mielone łopatkowe lub szynkowe). Cebulę usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać mięso i udusić na patelni. Połączyć mięso z kaszą ugotowaną na sypko, dodać jajko i przyprawić do smaku. (Każdą kaszę parzyć oddzielnie, do parzenia dodać wegetę, troszkę oleju.) Zawijać w liście zgrabne gołąbki, ułożyć ciasno w brytfance, zalać wywarem z rosołku drobiowego „Knorr”. Zapiec w piekarniku lub na małym ogniu. Podawać z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Barbara R.


MAKARON Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

− makoron (rurki lub świderki) - 1 opakowanie

− puszka tuńczyka w zalewie własnej

− cebula

− śmietanka słodka -ok. 100 ml.

− natka pietruszki

− olej,

− sól, pieprz

− ser żółty (np. parmezan)

Wykonanie:

Gotujemy makoron do miekości wg uznania, odcedzamy ale nie płuczemy. Cebulę dusimy na oleju na szklisto, dodajemy śmietankę do zagotowania, następnie odsączonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia, przyprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem, posypujemy z natką pietruszki i startym serem. Danie szybkie, smaczne i proste, w sam raz na piątkowy obiad.

Smacznego!

Anita R.

 

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT